Inchirierea unui Generator de curent in functie de tensiunea furnizata

Inchirierea unui Generator de curent in functie de tensiunea furnizata

Generatoarele de Curent electric pentru inchiriere , se impart in functie de tensiunea furnizata , in doua categorii :

Generatoare de Curent electric monofazat ( 230 volti )
Generatoare de Cuirent electric trifazatat ( 230volti / 400 volti )

Generatoarele de Curent electric monofazate sunt acele generatoare ce furnizeaza o singura faza si o tensiune nominala de 230 volti. Acest tip de generator poate fi inchiriat catre clientii care au un consum redus de energie.

Generatoarele de Curent electric trifazice sunt acele generatoare de curent ce furnizeaza 3 faze si o tensiune nominala de 400 volti (masurata intre doua faze) cat si 230 volti ( masurata intre o faza si nul ). Acest tip de generator poate fi inchiriat catre clientii care au un consum ridicat de energie.

Pentru alimentarea cu energie electrica a unui consumator trifazat ( ex: motoare electrice de putere, plite electrice de putere , diversi consumatori electrici industriali.. etc. ) trebuie sa optam pentru un generator de curent electric trifazat!

Pentru alimentarea cu energie electrica a unui sau mai multor consumatori doar monofazati -230 volti ( consumatori casnici sau utilaje de santier cu puteri mici.. flex, bormasina, aparat de sudat etc. ) putem alege un generator de curent electric fie monofazat ( faza-nul ) fie trifazat ( 3 faze- nul ). In acest caz trebuie sa retinem ca inchirierea generatoarelor de curent electric trifazat nu poate furniza intreaga sa putere intr-un singur circuit monofazat sau catre un singur consumator monofazat ! Asta inseamna ca, in cazul inchirieri unui generator de curent electric trifazat ,ce furnizeaza de ex. o putere de 6 KVA nu putem alimenta un consumator electric monofazat de 6 KVA, deoarece respectivul consumator va absorbi intreaga putere doar dintr-o singura faza , celelalte doua nefiind folosite . In acest caz este important sa retinem ca puterea maxima furnizata de un generator de curent electric trifazat, intr-o singra faza, nu poate fi mai mare in WATT, fata de – Putere max / faza = Puterea maxima a generatorului ( KVA ) x cos ɸ / √3

Ex: Puterea maxima ce poate fi furnizata pe o singura faza ( in KW ) de catre un generator electric trifazat pentru inchiriere de putere totala 6 KVA este egala cu 6*0.8 / √3 = 2.77 KW ( intr-un caz teoretic si ideal ), dar in general exista protectii suplimentare , instalate pe generatoarele de curent electric , protectii ce nu permit un dezechilibru intre consumul de pe cele 3 faze , mai mare decat 50%

Important de retinut cand doriti sa inchiriati generatoare :

In cazul in care dorim sa alimentam cu ajutorul unui generator de cutrent electric pentru inchiriat o serie de consumatori doar monofazati ( consumatori ce se alimenteaza la o tensiune nominal de 230 Volti ), indiferent ca sunt grupati pe un singur circuit electric sau pe trei circuite ( in cazul locuintelor particulare racordate la curent trifazic ) este recomandat sa alegem un generator de curent monofazat, cu ajutorul caruia sa alimentam ( manul su automat in cazul celor cu automatizare ) circuitele respective. Recomandam alimentarea cu un generator monofazat de inchiriat si in cazul in care sunt 3 circuite instalate , dar consumatorii sunt doar monofazati, in acest caz nu vor mai fi probleme de incarcare diferita a circuitelor si se poate absorbi intrega putere a generatorului de curent care este inchiriat.

In cazul in care dorim totusi inchirierea unui generator de curent electric trifazat, pentru a alimenta consumatori monofazici, va recomandam sa luati in calcul un dezechilibru maxim intre faze de 20% si totodata sa tineti cont de faptul ca nici una din cele 3 faze nu poate fi incarcata mai mult decat – Putere max/faza = Puterea maxima a generatorului ( KVA ) x cos ɸ / √3

Inchirierea unui generator de curent electric trifazat se impune in toate situatiile in care dorim alimentarea consumatorilor trifazici ( 400 volti )
Concluzii pentru inchirieri generatoare :

Pentru puteri mai mici de aprox. 25 KVA va recomandam inchirierea unui generator electric trifazat DOAR daca aveti de alimentat consumatori trifazici ( 400 volti ).

Pentru consumatori electrici DOAR monofazati ( 230 volti ) va recomandam inchirierea unui generator de curent electric monofazat , indiferent ca vorbim de alimentarea unui circuit sau a 3 circuite separate (se pot alimenta toate cele 3 circuite cu aceiasi faza – manual sau automat – in acest fel nu vor apare probleme legate de dezechilibre intre circuite – iar puterea respectivului generator de inchiriat va putea fi absorbita integral)

La puteri mai mari ( de peste 20-25 KVA )se impune inchirierea unui generator electric trifazat indiferent de tipul consumatorilor

Ex: Daca inchiriati un generator electric trifazat de 6-7 KW nu se poate alimenta un aparat de sudura monofazat ( chiar daca generatorul are si priza de 230 Volti ) deoarece in priza respectiva este furnizata o singura faza din cele 3, iar celelalte doua raman nefolosite . Daca inchiriati un generator electric de aceiasi putere ( 6-7 KW) , dar monofazat se poate alimenta cu succes respectivul aparat de sudura , deoarece intreaga putere a generatorului este furnizata in priza de 230 volti , ea nefind impartita intre faze.

Exemplul de mai sus este valabil si in cazul unui motor de 2000 W la 230 volti ,de exemplu un polizor unghiular – Flex- (motorul fiind un consumator inductiv , absoarbe o putere mai mare la pornire decat puterea sa nominala- in cazul nostru de 2000 W- aceata putere absorbita la pornire poate fi de pana la 3-4 ori mai mare iar generatorul de curent electric trifazat nu are disponibia intr-o singura faza puterea necesara pornirii motorului de 2000 W ).

Post a comment